Heb uw vijanden lief….

Dat leert Jezus ons. Geloof maar dat de meeste van zijn Joodse toehoorders woest werden en teleurgesteld. In Jezus zagen ze hun redder die hen zouden bevrijden van de gehate Romeinen.

En gehaat waren ze, die Romeinen en hun handlangers. Geschiedschrijvers laten ons verhalen na over hun nietsontziende bikkelharde optreden tegen mannen, vrouwen en kinderen, het kruisigen van honderden opstandelingen en het ontvolken en plunderen van hele landstreken.

Heb uw vijanden lief…

Als ik vanuit mijn luie stoel dit op mij probeer in te laten werken kan ik alleen maar instemmend knikken. Uitstekend bedacht. Goede quote! Geniale manier om te proberen een einde te maken aan die eindeloze vijandschappen tussen landen en bevolkingsgroepen.  Hier kan ik wel achter staan!

Maar je zult maar in de Oekraïne wonen, als vrouw verkracht zijn, je kinderen verloren hebben of gevlucht zijn nadat je stad is verwoest. Heb uw vijanden lief. Een onmogelijke opgave! Toch?

Vorige week dacht iemand op de radio de achterlijkheid van het Christendom hiermee aan te tonen:

in de wereld waarin wij nu leven is dit een volslagen achterhaald en idioot gebod, ver verwijderd van de realiteit. Die Christenen toch.

Heb uw vijanden lief…

Jezus biedt een uitweg uit de eindeloze neerwaartse spiraal van vijandschap en wraakgevoelens tussen mensen. Hij verbindt er geen tijdspad aan. Want het is een uiterst zwaar en complex traject vol verdriet en hindernissen dat soms een mensenleven duurt.

Maar het vergeven  van je vijanden is het beste wat een mens kan overkomen. Het werkt helend en van wrok bevrijdend en is alleen te volbrengen door de kracht van de Geest.

Er is ook een schijnbare eenvoudige weg: wij zijn goed en zij zijn fout. Of, om het in de huidige tijd te plaatsen: alle Russen zijn fout en de Oekraïners zijn goed. Lekker makkelijk en voelt goed bij het grote publiek. Laten wij als christenen ervoor waken besmet te raken door die laatste gedachten en proberen navolgers te zijn van Jezus: Hebt uw vijanden lief….

Door: Martien van Zijp