Het kan u echt niet ontgaan zijn. We mogen weer naar de stembus. Als het goed is hebt u het stembiljet in de bus gekregen en voor het eerst mogen ouderen in verband met de coronacrisis schriftelijk hun stem uitbrengen. Deze periode, zo voor de verkiezingen, wordt gekenmerkt door lijsttrekkersdebatten en verkiezingskoorts. Politieke partijen presenteren hun verkiezingsprogramma’s en wijzen ons erop dat een stem op hun partij de beste keus is. Dit jaar doen een recordaantal van 37 partijen mee aan de komende Tweede Kamer verkiezingen. U hebt dus wat te kiezen!

Er is een trend in ons land zichtbaar dat niet de inhoud van een verkiezingsprogramma maar het imago van de lijsttrekker leidend is, dat niet de visie en koers van een partij maar het verbale geweld de doorslag geeft. Dat geeft soms wel te denken.

Niet dat democratie zo slecht zou zijn. De top-tien van landen wereldwijd waar je het beste kunt wonen worden bijna uitsluitend gevormd door democratieën. Maar toch. Wordt mijn stem wel gehoord? Worden de toeslagen-ouders wel gehoord? Of de Groningers die door aardbevingsschade hun huis uit moeten? Bijstandsgerechtigden? Chronisch zieke, afhankelijke mensen?

De meeste mensen begrijpen wel dat niet voor alle problemen direct een oplossing is, maar gehoord worden, serieus genomen worden, is zo belangrijk. Nu zijn wij mensen niet zo goed in communiceren. Of we luisteren niet (goed) of onze boodschap komt niet over. Emotie speelt een rol en vaak maken we er een potje van.

Maar wij hebben een stem. Wat wij in de kerk doen is spreken met God. Bidden noemen we dat. Je mag jezelf en anderen met alles wat er speelt in woorden en gedachten bij God brengen. Hij hoort. Altijd! Niet de meeste stemmen, niet de hardste stem. Jou stem.

Maar hoe dan? God is God, groot en vol majesteit, en ik ben mens, kan vaak niet uit mijn woorden komen en mijn bedoelingen zijn zelden zuiver. Maar Hij komt ons te hulp. Door de Heilige Geest mag ons onvolledig gebed geheiligd worden, door zijn Geest hoort Hij onze stem, hoe gebrekkig ook.

In Openbaring 8 gunt God ons een fantastische blik in de hemel. Wat er gebeurt als jij je stem richt tot God. Een engel offert een grote hoeveelheid wierook. De rook daarvan vermengt zich met de gebeden en stijgt op naar God. Dat gebeurt er als u en jij bidt. Als jij je stem laat horen.

Hij hoort! Zeker weten!

Binnenkort mogen wij een nieuwe Tweede Kamer kiezen. En het is goed om onze stem te laten horen. Maar laten we vooral onze stem bij God laten horen. Want zijn verkiezingsprogramma staat vast en is zeer goed en uw stem is zeer waardevol in zijn ogen.

Door: Martien van Zijp