Mij is gevraagd om regelmatig een column te schrijven voor onze website. Na enige aarzeling wil ik dat wel proberen. Maar, is dan de vraag, wat is eigenlijk een column en waar moet die aan voldoen? Als je er een woordenboek erop naslaat dan behoort een goede column te voldoen aan een aantal voorwaarden: het behandelen van een bepaalde gebeurtenis of een onderwerp en het geven van je mening hierover op een spitse en uitdagende manier.

Nu zult u mijn aarzeling wel begrijpen. Er zijn vandaag de dag gebeurtenissen en onderwerpen genoeg waar wat over te zeggen valt. We worden in de media overspoelt door informatie en de meningen van 17 miljoen landgenoten. Wat moet een column daar nog aan toevoegen. En wat doet mijn mening er nog toe. Een column als deze heeft alleen nog toegevoegde waarde als niet mijn of onze mening centraal staat, maar als we overal het paslood van het evangelie langs mogen en durven leggen en daardoor de liefde van Christus doorstraalt.

Stenen

Die zie je, bij duizenden, als je voor ons kerkgebouw staat. Geen vormeloze ongeorganiseerde hoop losse stenen, maar een gebouw. Een kerk. Begin jaren 50 van de vorige eeuw ging daar een plan aan vooraf. De naam van de architect en de bouwtekeningen zijn vast nog wel op te vragen. Misschien zijn er zelfs nog wel mensen die de bouw en de oplevering meegemaakt hebben.

Aan de overkant van de straat bevinden zich nog veel meer stenen. Daar zijn woonhuizen van gemaakt, een hele wijk, Pathmos. Als je vandaag de dag het woord “kerk” laat vallen vormen de reacties een bont palet aan op- en aanmerkingen. Van mild en onverschillig tot sceptisch en vijandig.

Vaak denkt men bij de “kerk” aan een groep mensen met een afwijkende mening of levensstijl of aan de prachtige kathedralen en godshuizen in binnen- en buitenland die we tijdens onze vakanties bezoeken.

De oorsprong van het woord “kerk” vindt zijn oorsprong in het Griekse “Kyriake” wat “van de Heer” betekent. In de Griekse tekst van het tweede deel van de bijbel, wat we “Nieuwe Testament” noemen, wordt ook het woord “ekklesia” gebruikt voor de groep of samenkomst van gelovigen. En dat is mooi. Want hoewel de volgelingen van Jezus in een stenen kerk samenkomen bestaat de kerk feitelijk uit mensen. De bijbel noemt ze levende stenen. Als u op zondag mensen naar de kerk aan de Emmastraat 60 ziet komen, ziet u levende stenen lopen. Zij vormen de kerk, als zij tenminste bereid zijn hun steentje bij te dragen, ook in coronatijd.

Stenen.

Mocht u nou willen weten wat de Maranatha-Kerk aan de Emmastraat 60 echt inhoudt blijf dan niet kijken naar de mooie, stenen, gevel maar spreek de levende stenen aan. Zij vormen de kerk en kunnen u vertellen over Jezus Christus.